2011. június 18., szombat

Legyezés vs. pergetés II.

A múlt heti pergetős élmények után egész héten a legyes peca eredményességén gondolkodtam. A mai nap tehát megtörtént az újabb teszt –peca és a főszereplő ezúttal a legyezés lett. Mivel az előző heti halak mérete nem indokolta az erős felszerelést, maradtam a megszokott parti legyes cumómnál: a 6#-os Odi-nál.
A legyőzhetetlen cucc

Az időjárás: kánikula ismét, mint a múltkor, csak ma igen erős széllel. Ezért a bottal használt ütött –kopott DT5# zsinórt az erős szél miatt WF6# F-re cseréltem. Az időpont is megegyezett, (kora délután) csak ma kicsit több időt szántam a pecára: kb 4órát. Gyula barátom is meglátogatott félidőben, light pergető felszerelésével együtt. Örültem neki , így élesben is össze lehetett hasonlítani a két horgászmódszer eredményességét ugyanazon a vízen. A hely teljesen ugyanaz ,mint az előzőekben.
az első hal


Lássuk a tényeket:
A Pergetéshez használt motyó: 2.1m Byron Grey Mammuth de lux spinning 0-8gr , 2500 Stradic FB, 0.12 Spider.
Eredmény:
Pár kapás, rávágás, de csak 2 hal került kézbe.A használt csalik : Salmo Hornet 4 cm, Original F7 és egy 5cm-es sügér mintás Capture Lure wobbler. Egy hal elharapta a fonottat, de az Originál szépen fellibegett és így sikerült kihalászni.

Tapasztalatok:
- A sás és békanyál (fonálmoszat- utána néztem) miatt csak rövid távokon jött tisztán a wobbler. Általában ekkor jöttek a kapások. Mihelyst az összegyűjtött növényzet miatt „butult” a wobbler mozgása, az érdeklődés rendre elmaradt.
- hosszabb bot jól jött volna, ezzel könnyebb lenne talán elvezetni a műcsalit a középső, relatív tiszta részben.
- Úszó wobbleren kívül más műcsali a növényzet miatt nem használható, talán könnyű bokor ugrós támolygót tudnánk elképzelni. Na, az meg nem volt nálunk. Körforgó esélytelen , twister túl mélyen jön ,és összeszedi az összes parajt.

A Legyes cucc:
8’6” 5-6# Odi , Trion 2855, Shakespeare WF6F. 80cm 30lb-ás Pike mono .

Eredmény:
Kifejezetten sok akció, egy idő után már nem is számoltam a rontott kapásokat. 10 „rendesen” megakasztott hal, amiből 8 került kézbe. A másik 2 –t parthoz húztam, de nem értem el a dzsungel miatt és kirázták a legyet az arcukból.
Átlag méret ,sebbel a hasúszó felett

Legyek:
Minden, ami világos és 8cm-nél nagyobb. Sötét légyre semmi érdeklődés nem volt-gondolom az igen sötét tónusú víz miatt. Ugyan ezt tapasztaltam a kisebb legyekkel is. Pedig a halak mérete és a 6# cucc miatt ezek használatára számítottam elsősorban. De hiába erőltettem őket bármilyen színben és formában. A nagyobbakat (10-14cm) viszont rendre támadták! Még a mini csukák is. Viszont a rontott kapásokat is egyrészt a légy méretnek és a 3/0-s kapónak tulajdonítom.
Szíp

Tapasztalataim:
- Sokat húztam a legyet a botra közel merőlegesen, így a klasszikus zsinór - megrántásos (strip-strike) bevágást nem mindig tudtam alkalmazni. Így viszont tovább tudtam vezetni a legyet a parti növényzettel párhuzamosan. A bottal bevágás viszont nem mindig volt igazán eredményes, sok halam lemaradt a bevágás után pár másodperccel. Talán eredményesebb lett volna 7# , erősebb gerincű bottal.
- nem a dobástáv, de a szél és a relatív „nagy” legyek miatt is jobb lett volna egy picit erősebb felszerelés.
- A bokorjumper légy szépen átbújik a lebegő békanyál között, igen keveset szedett magára. Bár nem mindig. De azért sokkal könnyebb itt elvezetni, mint a hármas horgokkal ellátott wobblert. Talán ezért is eredményesebb.
- légy sokkal lassabban húzható, mint egy wobbler, tovább mozog a megfelelő helyen.
Az ott a légy...ilyen is volt

- Leharapták a kedvenc legyemet a Pike Mono-ról. Nem is emlékszem ,hogy ilyen megtörtént volna velem. Olvastam tanult Kollégáimtól ,hogy ez gyakran előfordul. Ettől függetlenül én meg vagyok vele elégedve. Mondjuk a legyet sajnálom... sokat fogott ,nem csak ma.
kedvenc legyem, még melóban ...
meló után :(

- Ott, ahol a két oldalt nádfal takarja és emiatt zártabb-árnyékosabb a víz, sokkal több kapás volt, de csak egy halat bírtam megfogni onnan. A nyíltabb részeken kevesebb akció- több fogott hal.
-Ahol a Gyula otthagyta a pályát, onnan is volt léggyel hal.
-Egy hosszú merítő jól jött volna….de azt meg cipelni kell.
pötyi
Nap hala

Jó nap volt! Gyönyörű a természet, itt aztán mindent lehet látni: rovarok, békák, siklók, növények,néha halakat is…
A vörös

A pár óra eredményességén komolyan meglepődtem. Ha azonos horgász tudást feltételezünk (ez megvan), és figyelembe vesszük, hogy pergető Kollégám kevesebb ideig csapatta a vizet, akkor is elmondhatjuk, hogy a legyes peca ma simán 3x reményesebb volt. Nagyságrenddel több akció és több hal. De az is lehet ,hogy " csak szerencsém volt ". Ezt a napot jobban élveztem, mint az elmúlt hetit ! Örültem volna, ha Gyulának is több sikerül, de sebaj, majd legközelebb –Léggyel!
Tavaly és idén már annyi és jóval nagyobb csukát fogtam, hogy már teljesen unalmasnak éreztem a csukázást. De ez a víz igazi kihívás az adottságai miatt, és ez egy jó peca volt! Kérlek Titeket , ne a fogott halak méretét nézzétek, inkább tanulságként érdemes elgondolkodni a történeten. Szóval legyelni tényleg jó...

Üdv Nektek : gzs

ui: utólag konzultálva Gyulával megbeszéltük ,hogy legközelebb próbálva lesznek kicsi jerk csalik, ill. kipróbálok különféle divereket és poppereket. Csak ,hogy hajlandóak-e feljönni értük...