2010. július 25., vasárnap

B-A-Z megyében jártunk

Az idei nyaralásunkat Miskolc közelében töltöttük, de sajnos a magas vízállás miatt az éves Sajó pecánk elmaradt. Helyette maradtak a környék patakjai, amik ismeretlenek voltak ez idáig a számunra. Egy napot tudtunk horgászatra szánni, célhelyül a Garadna patakot választottuk. A patak horgászata nagy kommandós feladat, igazi bujkálós -dzsungel peca. A parti horgászatot nem nagyon szeretem, így inkább a gázlós, upstream szárazlegyezést műveltem. A Zagyvás motyómat használtam, egy 7’6” 3# bot- WF4# zsineggel, de mint szolnoki barátaink említették, néhol még ez is hosszúnak bizonyult. Ettől függetlenül igen jót pecáztam. Tetszett a bújkálós-térdelős-guggolós peca (Pityu neked biztosan bejönne J ) , a fákkal benőtt helyeken 5-6-7 méteres ügyes roll cast-el is már simán lehetett halat fogni. Az előzetes infók birtokában előző este kötöttem egy pár, 10# méretű Elk Hair Caddis-t , sárga és világosbarna testtel, fehér ill. natúr őszszőr szárnnyal. Gyakorlatilag ezekkel horgásztam végig a napot. A halak nem voltak túl finnyásak, a próbából felkötött 8#-as őzszőrt Hoppert is simán leszedték a rohanó víz tetejéről. Sok hal sikeredett, és olyan jól elvoltam, hogy viszonylag kevés fotót készítettem. Azon viszont meglepődtem, hogy a mások által favorizált és ajánlott „gödrök” szinte mindegyike üres volt. A halak mind 20-30 cm-es rohanó vízből vagy valami takarás mögül jöttek a légyért. A fogott halak sebes és szivárványos 40-60% arányban és 15-30cm méretben. Igazi élménypeca, ajánlom mindenkinek.

Egyetlen furcsaságként talán a napijegyen olvasható 5db 22cm –es elvihető pisztrángot említeném, az ilyen vizet simán el tudnám C&R szabályokkal képzelni.

A másnapi családi kiránduláson megnéztük a Szinva patakot a Majális parknál. Peca ezúttal elmaradt, de pár képet csináltam róla.

Hát ennyi volt….

Köszönöm szépen így utólag is az önzetlen segítséget és az információkat Sajómenő Daninak és PIstván barátunknak : Köszi!


Gábor "GZS" Zsolt