2009. március 18., szerda

Poli történelem.

A minap pakolásztam a legyes cuccok között és kezembe akadt néhány nagyon régi légy.Ezek között volt a legelső polibogár,amit az Ipoly rafkós domolykóira kötöttem.A régi dobozokból előkerültek a későbbi már kicsit jobb,szebb legyek is.Gondoltam össze szedem őket egy kis megemlékezés erejéig.Ezek többnyire rendkívül ronda,de ugyanakkor nagyon eredményes jószágok voltak!A polibogár ötlete egy nyári,meleg napon született,amikor az Ipolyon több száz db!!! domi napozott,úszkált egy viszonylag kis területen,ahol minden addig használt légy kudarcot vallott.Fontos lett volna,hogy a légy a lehető legtovább maradjon a víz tetején,mert csakis ezt voltak hajlandóak fel vagy inkább levenni.Ekkor jött a polifoam mint lehetséges alapanyag.Nem sejtettem,hogy az egyik legeredményesebb domolykó csali születik ;-))) Sokan használják kiemelkedő eredménnyel,még ha ezt néhányan tagadják is ;-)
Az első még nagyon rondácska volt,a lábai is poliból voltak és egy kis fehér poli kocka volt a "jelző" rajta.Ezt követően többször is megújult,átalakult és folyamatosan fejlődik és "szépül" :-)
A következő néhány kép ezt a fejlődést mutatja be.
Ő volt az első példányok egyike.A teste és a lábai is poliból készültek.
A következő lépés volt a lábakra kitalálni valami megoldást,mert a poli macerás és sérülékeny volt.A legkézenfekvőbb anyag a befőttes gumi volt.Ezt különböző színben lehetett beszerezni és a zöld nyerő volt!A kis fehér a háton a jobb láthatóságot volt hivatott szolgálni.
Ilyen volt felül nézetből.Mindig is fontosnak tartottam a jól látható,erőteljes lábakat!Na ennek volt :-)
A későbbiekben 2 új dolog változott meg ez pedig a fekete-sárga csíkos gumi láb és a két rétegű test volt.A lábak mozgékonyabbak voltak a befőttes guminál és a fekete-sárga kombináció már korábban is bizonyította,hogy a domik különösen kedvelik.A kétszínű test pedig sokkal jobban láthatóvá tették az addig fekete hátú "legyet"!A fehér,esetleg sárga hát minden körülmény között jól láthatóvá tették a csalit.
A hal alulról a feketét,mi a fehéret láttuk jól.
Ezt követte a spectra dubbing testű légy.Ennek az anyagnak a páva tollhoz hasonló csillogó,zöldeskékes színe volt.Nagyon hasonló a zöld seggű döglégyhez.
A fehér pamacs a hátán,polipropilénből készült.
A következő lépés a lábak élethűbbé történő kialakítása volt.Ezt meleg csipesszel hajlított 0.20-as damilból értük el.A lábat matt fekete,női körömlakkal vontuk be,ezáltal az eredeti ízelt lábhoz hasonló eredményt kaptunk.
A test spectra,a jelző fehér polipropilén,a láb lakkozott damil.
Ezek különösen azokon a vizeken lettek eredményesek,ahol a sima polit már kiismerték.Az óvatos nagy domik könnyebben megfoghatóak voltak ezzel.
A kis méretű halakhoz készült ez a variáció.Fekete test,fekete kakas toll láb,pici sárga poli kocka jelző.Főleg versenyeken alkalmazott légy.
Mivel a lakkozott láb hamar "ledobta" a lakkot és ezáltal közömbössé vált a halak számára,ki kellett találni vmi más anyagot.A zagyvarékasi barátomtól(LEE-től) láttam és kaptam egy fekete bőr varró cérnát,ami nagyon jó anyag volt!Ezt könnyen lehetett csomózni és a használat közben a lábak vége szépen kirojtosodott!Imádták a domik,jászok!
Ezt látták alulról.Ennek készült egy 2 részes fekete-fehér változata is,ami jobban látható volt.A mai napig a leggyakrabban használt legyem!
Egy kis tücsök :-)
Elég élethű!
Ez a giga halakhoz készült.Mérete 6-os!Fekete gumiláb,némi őzszőr hát,2 színű test.
Na ez nem a kicsik kajája ;-)
Végül pedig az amcsi versenyen ajándékba kapott légy.Ezt kint használják a nyári hónapokban.A nagy pisztrángok legjobb csalijának számít!4-6-os méretben.
Felülről.
Alulról.

Hát ennyi lenne a polibogár eddigi "élet útja".Ezek a halaktól,évszaktól függően 4-14-es méretig használatosak a hazai vizeken.A kötésüknél érdemes pillanat ragasztót használni,mert ragasztás nélkül könnyedén elforognak a horgon.A kötő cérna mindig több szálú és erős legyen,mert a vékony,egy szálú cérnák elvágják a polit!Nagyon fontos a jól látható vastag láb!Többször is tapasztaltam,ha a lakk lekopott a damil lábról a halak rá se néztek a légyre,addig,amíg újra nem cseréltem!A test és a láb színeivel lehet játszani.GZS barátom pl. a ződre esküszik a lábakat illetően ;-)
Hamarosan csapkodhatjuk a polit a bokrok alá ;-)


Pityu