2010. február 14., vasárnap

Steelhead

Na, hát egy kicsit később,de végül sikerült össze hoznom ezt a bejegyzést.A múlt hétvégén végre kijutottam a vízpartra!Hosszú volt a kihagyás,karácsony óta nem pecáztam!Már erősen elvonási tüneteim voltak :-) Mindkét napra találtam ismerőst,aki kivitt.Szombaton a közeli,már ismert Stave river volt a cél.Állítólag itt is előfordul már ilyenkor néhány steelhead és akadhat a szintén az óceánból felvándorló cutthroat trout is.Reggeli érkezés,üres part,semmi halra utaló jel.A kis csatornában(ahol tilos a peca) viszont észrevettem egy 2-3kg körüli halat,ami riadtan cikázva végül beállt a híd alatti gerenda mellé.Sajnos a fotón nem lehet látni a halat,így fel sem tettem.Mivel ilyenkor más ezüst testű hal,nincs a steelhead-en kívül,ezért talán ez lehetett.Ezen kicsit felvillanyozódva elindultam megnézni a csendes vizet,hogy látni-e benne valamit.
A bokrokon milliónyi apró víz csepp csillogott.
A csendes részen most rendkívül alacsony volt a víz szint.Alig csordogált.A dagály még nem jött,a tóból pedig kevés vizet engedtek le.A "cohos" pályán végig sétálva konkrétan egyetlen halat vagy arra utaló jelet sem láttam.
Pedig szép sima volt a felszín.
Visszatérve a fő ághoz,elkezdtem összeállítani a cuccokat.Először az RX-el végig dobáltam a környéket,eredménytelenül.Később a speyt is össze raktam,hogy végre vízben is kipróbálhassam.Az eddigi füves gyakorlások után már vártam a vizes próbát.
Először csak szimplán légy nélkül,később léggyel is dobtam.Hát nem egyszerű dolog ez!Amíg csak a zsinór+ mono előke van,addig ok.Ha felkerül egy súlyozott,nehéz légy már érezhető a különbség.Ha pedig rátettem a süllyedő tip-et,és erre a nehéz legyet,hát inkább szerencsétlenkedésnek,mint sem dobásnak tűnt minden!Siralmas volt ez a kombináció.Vmit nagyon nem jól csinálok,majd kérek vmi segítséget a boltban a srácoktól.Ezek után a másnapi pecára úgy döntöttem nem viszem ki,csak az RX-et.Meg kell tanulnom rendesen dobni vele,nincs mese.Dél körül olyan meleg lett,hogy egészen naplementéig,egy pólóban pecáztam!Azért ez nem semmi,hogy itt Kanadában pólós idő(18C°),otthon meg hó hegyek vannak!Annyira meleg volt,hogy előkerültek a legyek és a szúnyogok is!Az egyiknek rövidre sikerült az élete,mert megpróbált lecsapolni és ráb...ott.
Vasárnap egy másik ismerősömnek dolga volt a Vedder melletti kisvárosban,Chilliwackon.Ez a folyó középső szakaszán van kb.,itt már nem csatorna jellege van a víznek,hanem igazi vad,hegyi folyó!
Az idő teljesen más volt,mint előző nap.Egész nap borult,esős volt.Ennek ellenére nagyon sok pecás volt kint.Ez főleg annak köszönhető,hogy a Vedder a környék legjobb és leghorgászottabb steelhead-es vize.A híd környéke a könnyű megközelíthetőség és a parkoló miatt egy igen frekventált hely,ennek megfelelően itt elég nagy volt a nép sűrűség.Főleg úszós horgászok voltak,de akadt néhány legyes is.
Vedder road bridge.
Gém.

A híd felett szimpatikus helyek voltak,ezért ott kezdtem.Beballagtam a szigetre és a gyors ág felé kezdtem dobálni.Az egész környéket át horgászva,legyeket cserélgetve,sikerült nullázni.Na menjünk lefelé.
Komoly méretű uszadékok vannak szerte szét.
Az ott a gyors ág.
A hídtól lefelé kinéztem egy nagy lapos szakaszt.Az ide vezető út nem volt éppen egyszerű.Baromi meredek és csúszós domboldalon kellett lebotorkálni az erdőbe.Ott lent a kis kunyhó mellett vezet az "ösvény".
Sikerült 1 seggre eséssel leérni a meredeken!Itt még vissza is kell majd jönni!Nem volt egyszerű,de sikerült ;-)
Ott a bozóton túl,már a víz lesz....
Sikeresen letaláltam a kavicsosra.
Egy szélesebb,mélyebb szakasz ,itt sekélyebb és nagyon gyors vízre vált,ami egy sebes vékony ágra szűkül,ez később ismét kiszélesedik.Itt reméltem,hogy a felúszó halak talán megtalálnak majd.
Az első akadáskor kicsit felszaladt a vérnyomásom,de hamar lesüllyedt,mert csak egy szépen keresztbe akadt ág volt...Marha jó rávágást csinált :-))))
A következő fogásom,egy betépett szerelék volt,amin az itteni sláger csali a "roe" volt felcsomózva.Ezt az úszózók használják,ami nem más,mint kis pink v. narancs színű műa. hálóba kötött lazac ikra.Erre kötnek még egy kis pamut v. glo bug anyagot.Sokat fognak vele,a steelheadek zömét ezzel akasztják!
A gyors,köves szakasz rettenetesen zabálta a horgokat.Pár perc után,alig volt hegye.Gyakran kellett fenni.
Sirály.Hesszelt elég hosszú időn keresztül.
Itt már elég gyors,a szűkület előtt.
Vigyázni kell,minden lépéssel!
A szűk,gyors,itt ismét kiszélesedik.
Az eredménytelen peca után a híd melletti parkolóban vártam a "sofőrömet".Még pár képet lőttem a vízről.
A parton 12km hosszú,sétáló,futó,bicikliző út van kialakítva.
Itt találtam egy nem hétköznapi felhívást :-))
A Vedderben feljövő Sockeye lazacok különlegesek a maguk nemében,mivel nem a folyók felső szakaszán,hanem egy mély tóban ívnak le!Erről is tábla tájékoztatja az érdeklődőket.Mondjuk egy takarítás néha ráférne a táblára ;-)
Hát ennyi volt az első próbálkozásom a steelheadre.Amint az várható volt,hal nélkül.Az itteni oldalakat böngészve,mindenhol azt írják,hogy erre a halra próbálkozó pecások,gyakran az első 1-2évben nem is látnak halat!Főleg,hogy ezt a folyót rengetegen horgásszák,így elég tapasztaltak a halak.Napközben min.25-30 horgászt láttam,de halat senkinél!Na majd legközelebb!Addig marad a légykötés,mert ez a módszer nagyon zabálja a legyeket,horgokat.

Pityu